Mitt i Nacka eller rättare sagt på landet även om det må vara mitt i Nacka, ligger Nyckelvikens herrgård gömd. Mellan Saltängen och Nacka Strand kan man se skyltar lite här och var som visar vägen till Nyckelviken och det går också bussar som tar dig nästan ända fram. Den exakta platsen för Nyckelviken är dock mittemellan Jarlaberg och Skurusundet – vid Saltsjön.

Förr var Nyckelviken ett säte för det finare folket men idag är det ägt av kommunen i Nacka och tillgängligt för alla som vill gå och ta en fika i caféet eller titta på omgivningarna. Det går att gå eller cykla till Nyckelviken men ha en bra karta eller ett GPS med dig, annars riskerar du att gå lite vilse. I brist på annat kan det vara bra att titta på olika modeller av vevradio hos nya BeredskapSverige så att du kan komma i kontakt med någon om du skulle irra bort dig.

Historien bakom Nyckelviken

Nyckelviken upprättades under 1700-talet av en affärsman som sedermera adlades – Herman Petersen. Gården var tänkt att bli hans sommarnöje där han snart byggde också ett sött litet lusthus och anlade en vacker trädgård att vistas i. När han senare dog fick herrgården bli bostad åt den franske ambassadören som tyckte att herrgården skulle byggas ut. Flyglar kom till och ägorna växte. Man antog att den dåvarande ambassadören var lite inspirerad av sådana franska slott som Versailles, då han anlade spegeldammar och labyrinter i trädgården.

Under 40-talet föll herrgården dock i händerna på Nacka kommun som har ägt Nyckelviken fram tills idag. Numera har man startat caféverksamhet i huvudbyggnaden och man har även gjort en liten köksträdgård där barnfamiljer älskar att vistas på sommaren. Herrgården har blivit ett så populärt tillhåll på somrarna att det i stort sett är fullt varje dag juni, juli och augusti. Inredningen är sedan Petersens dagar, men iordninggjord och snygg och prydlig. Det har spelats in många filmscener inne i herrgården och i trädgården, samt en rad tv-program – bland annat Sommarpratarna och Historieätarna.

Lilla och Stora Nyckelviken

Man talar ofta om Nyckelviken som en enda herrgård med flyglar men faktum är att det både finns Lilla Nyckelviken och Stora Nyckelviken. Lilla Nyckelviken kom till senare under 1700-talet och ligger ca 400 meter längre bort från Stora Nyckelviken som är själva herrgården. Lilla Nyckelviken ser ut som en mindre version av den andra och ligger mycket nära vattnet. Det blir en trevlig promenad om du skulle vara i faggorna och vilja känna på lite naturliv alldeles i närheten av Stockholm.

Omgivningarna

Omnejden kring Nyckelviken är ett vackert naturreservat där du kan titta på fina fåglar och gå omkring på ängarna och plocka blommor eller ha picknick i det gröna. Naturreservatet är hela 134 hektar stort med vattnet alldeles inpå knuten och med gamla ekar från svunna tider.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *