Bögs gård ligger strax norr om Stockholm på det natursköna Järvafältet. Gården drivs av syskonen Anders och Bia Ström som arrenderar gården av Sollentuna kommun. Syskonen bedriver ett aktivt jordbruk, med främst köttproduktion, men har även visningar för bland annat skolklasser som får lära sig om djurhållning och jordbruk.

Att driva ett jordbruk kräver mycket kunskap och den som väljer att köpa en bondgård måste dessutom tycka om att jobba med kroppen. Om du drömmer om en egen gård finns det flera små gårdar över hela landet att köpa. De flesta ligger inte så nära en storstad som Bögs gård men ofta går det att hitta en bondgård som ligger relativt nära en mindre stad. För att kunna förverkliga drömmen om ett liv på landet gäller det att räkna på vad det skulle kosta. Genom att dessutom investera pengar klokt i till exempel fastigheter hos tessin.com/sv/ ökar chansen att lyckas.

Enkelt att besöka Bögs gård

Bögs gård erbjuder många olika aktiviteter för sina besökare. Om du tycker om att vandra eller springa finns det flera markerade leder att följa som tar dig förbi både hagar med djur, sjöar och skogsmark. Området är även populärt bland cyklister och hästägare eftersom det finns både fina cykelleder och ridstigar. På flera platser finns det grillplatser och bänkar som gör det enkelt att ta med matsäck och tillbringa en hel dag utomhus. Det går även bra att titta på djuren i hagarna och stallet och du har möjlighet att se både grisar, getter och flera olika lantraser av kor. Håll utkik efter tider då det anordnas kosläpp eller ponnyridning. Cafét som ligger i anslutning till gården erbjuder både fika och några lunchrätter för den som föredrar att inte behöva ta med sig sin egen matsäck.

Du kan åka kollektivt till Bögs gård genom att åka pendeltåg till Häggviks station och därifrån promenera knappt 20 minuter. Om du har möjlighet att åka bil finns det en avgiftsfri parkering i direkt anslutning till gården och motionsspåren.

Bög – en plats med historiska anor

Namnet Bög tros komma från ordet böj och och syfta på att vägen svänger i en skarp sväng framför gården. I nära anslutning till gården finns ett gravfält från yngre järnåldern och historiker anser att det är troligt att det var vid denna tid som Bögs gård anlades. I ett gåvobrev från 1350-talet omnämns Bög första gången som villa Bögh och även under 1500-talet finns skriftbevis i vilka Bög nämns som kyrkojord. Från och med 1600-talet ägdes Bögs gård av familjen Rudbeck som även ägde Edsbergs slott. Vid 1900-talet gick ägandet över till kronan som under många år använde området kring gården som ett militärt övningsområde. I slutet på 1970-talet blir Järvafältet, där Bögs gård ligger, ett statligt naturreservat och är därmed skyddat från exploatering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *