På Sundby gård har det bott människor sedan yngre järnåldern, vilket innebär att det har bott människor där i över tusen år. Sundby gård kanske inte klingar bekant hos särskilt många, men det är ett mycket fint litet torp som ligger i Huddinge kommun och som har varit en viktig gård under tidigare århundraden och även ett populärt besöksmål sedan sjuttiotalet.

Historia och uppförande

Själva gården finns dokumenterad ända sedan medeltiden. Den har under långa perioder varit i ätten Swarts ägo, men gården har också under vissa perioder tillhört Kronan. Sundby gård tillhörde tillsammans med närliggande Stensättra gård till godset Gladö. När ätten Swart dog ut på 1700-talet så bytte gården ägare till fabrikören Carl Gustaf Hoving som bedrev ett färgeri i Stockholm med stor framgång. Det var han som såg till att bygga ut gården så att den fick totalt 24 rum och tre våningar. Förutom att låta bygga ut Sundby gård så byggde han även kvarnen Klippan i Hammarby sjö i Stockholm. Tyvärr brann huvudbyggnaden på Sundby ner 1941. År 1950 överläts byggnaden till Huddinge kommun och i dagsläget så ägs det av kommunala Huge fastigheter. På 70-talet började området att attrahera besökare som ville komma och titta på de gamla byggnaderna från forna tider. Området har varit särskilt intressant för många, eftersom det finns mycket bevarat från det arbete som utfördes på gården och i närheten av den.

Vad kan man göra på Sundby gård?

Sundby gård ligger invid den vackra sjön Orlången, som är en långsträckt sjö och innefattar ett naturreservat. Här finns ett rikt fågelliv och gott om promenadstigar längs sjön. Det finns en konferensanläggning, festvåning och café. Det finns också en ridskola som heter Sundby ridskola. Inte långt från gården finns även Litografiska museet, ett arbetslivsmuseum som visar upp den litografiska metoden att pressa på papper med hjälp av en litografist. På museet finns det en riktig pressverkstad och man kan gå kurser i litografi. Museet ordnar även guidade visningar för grupper. Hembygdsföreningen ordnar särskilda dagar då man kan kika in i torpet Stensberg och även besöka ett jordbruksmuseum i en gammal magasinbyggnad. Det anordnas också bilträffar regelbundet som kallas för “Classic cars” och som namnet antyder så är det en träff för personer med gamla bilar.

Framkomlighet på Sundby gård

Det finns bra parkering och framkomlighet med bil ända fram till området vid Sundby gård. Vintertid kan det säkerligen ibland vara halt, men med hjälp av en Sandspridare ATV så brukar det ändå gå bra att promenera i området.

Ta dig till Sundby gård

Sundby gård ligger i Huddinge. Det är en ort som ligger söder om Stockholm, cirka tjugo minuter med pendeltåget mot Södertälje från T-centralen. Från Huddinge pendeltågsstation alternativt Flemingsberg station så kan man ta en buss som åker mot Sundby gård. Den som kör bil kan antingen välja att åka via Huddingevägen eller Nynäshamnsvägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *