Stockholm är internationellt känt för sina grönområden och sina många vackra parker. Det finns allt från stora kända parker som Djurgårdens nationalstadspark och Hagaparken i Solna till små gömda pärlor på Södermalm och i förorterna. Stockholms parker nyttjas flitigt av såväl stockholmarna själva som de många turister som gästar staden, framförallt under sommarhalvåret. Att ta med sig middagen ut och ha picknick eller grilla utmed en av de många kajerna eller andra grönområdena utmed vattnet är en favorit för många och under sommaren förvandlas annars tomma klippor till platser för umgänge och avkoppling.

Det gröna Stockholm

Stockholm har obegränsat att upptäcka om man gillar grönområden och natur. Här ska vi besöka ett urval av vackra parker i vår älskade huvudstad. Vi börjar på Djurgården där grönområdena börjar redan vid djurgårdsbron. Följer du kanalen utmed Djurgården på fastlandssidan så kommer du efter ett tag till Stockholms roddklubb som har sina träningar på kanalen. De har även ett litet fik där du kan ta ett stopp innan du fortsätter promenera. Följer du istället kanalen på Djurgårdssidan kommer du till Rosendals Trädgårdar som är ett annat mysigt stopp på promenaden. Längre ut på Djurgården finner du Waldermarsudde där Prins Eugen höll till och där finns också ett museum i hans ära.

Små fina parker

I innerstaden finns många mindre parker som är trevliga att besöka. På Norrmalm finner du Observatorielunden där alla officiella temperaturmätningar för Stockholm utförs. Där finns förutom park en skatepark för den yngre generationen att roa sig. Bara ett stenkast därifrån finner du Tegnérlunden vilken är en liten park insprängd i ett kvarter med gammal vacker bebyggelse. Om vi byter stadsdel och tar oss till Södermalm så finns vackra Vitabergsparken med sina dalar och kullar. Det är en stor park med kyrka och en amfiteater där parkteatern varje sommar visar sina verk. Ett tips är att kolla upp programmet och ta med picknick och bevittna en teaterföreställning i fria luften.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *