Skebo herrgård ligger i Skebobruk i Norrtälje kommun, norr om Stockholm. Herrgården har anor från 1700-talet, då den uppfördes av Jakob Grill mellan år 1767 och 1770. Jakob Grill hörde till släkten Grill, en familj med tyskt ursprung som inflyttade till Sverige på 1600-talet, och fick stort inflytande i Sverige och Stockholm. Bland annat var Anthoni Grill riksguardie mellan 1658 och 1667. Släkten köpte på 1600-talet det som har kommit att kallas Grillska huset i Gamla stan, där familjen hade sin bostad i över 200 år.

Jakob flyttade till Sverige med sin far och sina bröder när fadern blev ägare till Garphyttans järnbruk, och år 1769 blev Jakob själv ägare till bland annat Skebo och Ortala järnbruk, då deras förre ägare såg sig tvungen att sälja dem på grund av finansiella svårigheter. Även om Jakob alltså hann bygga Skebo herrgård under sin tid i Skebo, skulle han själv snart råka i finansiella svårigheter, då han hade mycket lite erfarenhet i att driva ett järnbruk. Bruken gick så småningom över i hans borgenärers ägo, och Jakob Grill flyttade till slut till Nyköping, där han dog utfattig.Swedish_castle_Skebo_bruk_Sweden

Bruken blomstrade dock under 1800-talet, och herrgården hamnade i privat ägo. År 1924 gick dock bruket i konkurs, och gården togs över av en kyrklig stiftelse. Skebo herrgård blev då ett pensionärshem för de äldre herrar som hade råd att slå sig till ro där. Gården har sedan dess gått igenom flera faser: bland annat användes gården för att driva ett hälsohem mellan mitten av 1970-talet och början av 1990-talet då (hälsohemmet gick i konkurs), och senare som kursgård för Arbetarnas Bildningsförbund. Mellan 2003 och 2013 drev makarna Annika och Rickard Björklund ett konferens- och weekendhotell på Skebo herrgård, som bland annat blev känt för sin restaurang. Där producerade man mat med lokalproducerade och ekologiska råvaror, som vann utmärkelser i White Guide som Årets Värt en resa år 2012. Restaurangen placerade sig också på White Guides lista över kök som de kallar Mästarklass 2012. Om du själv vill laga mat i mästarklass, behöver du inte bara bra råvaror, utan också bra utrustning. Att grilla en perfekt köttbit blir till exempel enklare med en Bluegaz gasolgrill Z-3, än med en vanlig klotgrill.

Just nu är framtiden för Skebo herrgård oklar, då makarna Björklund har en samarbetspartner och vill utveckla gården. Än så länge vill de dock inte avslöja vad planerna går ut på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *