4H står för huvud, hjärta, hand och hälsa som alla är viktiga beståndsdelar för ett meningsfullt liv. 4H är en partipolitisk och religiöst obunden organisation som är öppet för alla. Utifrån de fyra ledorden utgår organisationens mål om att alla barn och ungdomar ska utvecklas till engagerade och ansvarstagande människor som bryr sig om djur och natur. Detta ska uppnås genom att barn och ungdomar lär sig att samspela i vardagen med varandra och övrigt natur. Varje person och varje djurart är en viktig individ med stor betydelse för helheten, utan att vara mer värd än någon annan.

Vad gör man i 4H?

4H anordnar massa roliga aktiviteter för sina medlemmar. Organisationen är en internationell förening som även har kunskapsutbyte med andra länder. Om du vill bli medlem i en lokalförening ska du kontakta föreningen som har lokalkontor utspridda över hela landet.250px-4H_Emblem.svg Organisationen riktar sig till barn och unga mellan åtta och 25 år och i både styrelser och kommittéer sitter de unga medlemmarna med för att fatta beslut som bland annat rör aktiviteter på hemorten. Vilka aktiviteter kan det då handla om? Sedan 70-talet har 4H organisationen ägt och drivit så kallade 4H-gårdar med övernattningsmöjligheter och djur. Gårdarna är utrustade med våningssängar, toaletter och kök för matlagning. Naturligtvis håller gårdarna en bra standard. Är du själv ute efter att inreda ett hem för flera personer? Köp en pålitlig våningssäng som uppfyller dina bekvämlighetskrav såväl som platskrav. På gårdarna hålls även diverse djur som får och kaniner. Djuren skötts om av medlemmarna själva som får ett naturligt förhållande till djurskötsel samtidigt som de lär sig att ta ansvar.

Starta eget företag

När du är medlem i 4H erbjuds du att starta ditt eget 4H-företag inom ett intresseområde som betyder mycket för dig. Genom att låta sina medlemmar starta ett företag uppfyller de föreningens motto som lyder “lära genom att göra”. Att driva ett 4H-företag är alltså en praktisk uppgift som pågår under en begränsad period. Det kan vara allt från att binda kransar och sälja på torget, baka bullar till släkt och vänner eller att lära sig att spela piano. Är du intresserad av att bli medlem och att läsa mer om företagandet kan du läsa mer på svenska 4H’s hemsida. En stor och viktig del av organisationens verksamhet är att anordna läger. Detta brukar vara mycket uppskattat från medlemmarna och ger en möjlighet att få sova borta och umgås med de andra vännerna i föreningen. Lägren har olika inriktningar, exempelvis finns lantgårdsläger där du lär dig att sköta om gården och dess djur. Det anordnas även läns-, riks- och nordiskt läger där medlemmar från olika lokalföreningar sammanstrålar och lär känna varandra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *