Riddersvik ligger i Hässelby villastad i Spånga i Stockholms kommun. Det är en herrgård med en flera hundra år lång historia, då gården byggdes på 1760-talet, men området runt gården har en än längre historia – närmare bestämt runt tvåtusen år. Man har nämligen hittat lämningar från bronsåldern i trakten.

Gården ligger vackert vid Mälarens strand, närmare bestämt intill Lövstafjärden, och idag finns gården och dess omkringliggande miljö tillgänglig för allmänheten att hyra. Man kan bland annat anordna konferenser på gården, liksom övernatta där. I december varje år anordnas också en julmarknad på herrgården, då alla är välkomna. Förutom huvudbyggnaden finns två sidobyggnader och ett lusthus, det så kallade Templet, som ligger på Tempeludden i gårdens engelska trädgård.1280px-Riddersviks_gård_2013a

Det första registrerade köpet av marken och egendomen på området skedde år 1723 av advokaten och landsfiskalen Isac Salmon. Säljaren var då Johan Johansson och hans fru. Marken bestod av mer än två tunnland, men det fanns ingen herrgård på den tiden, utan endast ett torp. Det var dock inte Isac Salmon som lät bygga Riddersviks herrgård, utan Elias von Langenberg. Bygget påbörjades år 1762, vilket också är det år som står över herrgårdens portal i romerska siffror. Till en början bestod herrgården endast av ett kvadratiskt hus i två våningar, men år 1810 skedde en utbyggnad i form av två flyglar i en våning.

Herrgården har under åren sedan den byggdes haft ett tjugotal olika ägare, varför det skulle bli för långrandigt att räkna upp dem alla. Värt att nämna är dock att den första ägaren som gjorde herrgården till sin permanentbostad var greve Erik Ruuth, som levde mellan 1746 och 1820. År 1885 förvärvades dock gården av Stockholms stad, och den förblir i stadens ägo än idag. Herrgården och all verksamhet där drivs idag av två familjer bestående av paren Elin och Christoffer Bergström samt Annika och Max Johansson.

Om du blir inspirerad av miljön på Riddersviks gård, och skulle vilja skapa lite herrgårdskänsla också i ditt eget hem, är en stor och imponerande soffa ett bra ställe att börja. På Furniturebox.se hittar du soffor för alla smaker och stilar, bland annat soffor som skulle passa bra in på vilken herrgård som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *