Gripsholms värdshus

Med Stockholm som utgångspunkt har du möjlighet att åka till en mångfald av olika gårdar som alla ligger inom en timmes bilväg från huvudstaden. Många av dem är naturskönt belägna och erbjuder dig som gäst en möjlighet till både avkoppling och sightseeing beroende på vilket humör du är på. Gripsholms värdshus är ett bra exempel på en av platserna som erbjuder sina gäster en chans att komma ut i naturen utan att behöva åka alltför långt bort. Med bara 45 minuter i bil kan du komma fram till värdshuset som har det mesta för en weekend eller bara en mysig heldag.

1200px-Brunn_i_Gripsholms_värdshus

Orten som Gripsholms värdshus ligger på heter Mariefred och här har det funnits ett värdshus under mycket lång tid. Det var redan 1609 som värdshuset grundades på platsen – och där har det funnits en verksamhet ända sedan dess. Då var det nämligen kung Karl IX som beslöt sig för att ge gården värdshusprivilegier, vilket gör stället ett av de äldsta värdshusen i Sverige. Genom åren har namnet bytts ut och det har i perioder hetat Stadshotellet såväl som Stadskällaren, men kärnan i verksamheten har alltid varit densamma: att ge sina gäster en så bra vistelse som möjligt med möjlighet att slappna av och ha tillgång till god mat och dryck.

Eftersom Gripsholms värdshus är en gård som ligger lite avskilt från centrum finns det här möjlighet att njuta av natursköna upplevelser. Värdshuset ligger precis vid Mälaren, vilket gör det möjligt att vakna till sjöutsikt och njuta av den fina utsikten. Dessutom går det förstås att kila ned till en badplats för att ta ett dopp under varmare sommardagar eller – för den hugade – under andra årstider. Här finns det också gott om andra aktiviteter för den som vill fylla sin tid på värdshuset. Eftersom värdshuset har en lång historia går det att betrakta saker som har flera hundra år på nacken och som har stor symbolisk betydelse för Sveriges historia.

Den som föredrar att enbart njuta av gastronomiska läckerheter går inte lottlös. Här finns en uppskattad restaurang som serverar goda rätter med fokus på klassiskt svenska maträtter och en tonvikt vid fräscha råvaror som ger ett trevligt slutresultat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *