Lilla Grödby

Om du gillar att åka ut till en riktig bondgård och få kvalitetsprodukter av olika slag – som kött, mejeriprodukter och grönsaker – kan Lilla Grödby vara en plats som du trivs på. Det ligger bara några mil utanför Stockholms centrum och gör det enkelt att ta sig hit även för den som har en lägenhet i stan. Med sitt läge i Trollsta får nämligen Lilla Grödby besökare från ett stort närområde. Både regelbundna besökare och nyfikna gäster brukar stanna vid gården för att titta på djuren, ta en fika eller köpa något från den populära gårdsbutiken.

1200px-Fjällko_ML0001

Lilla Grödbys huvudnäring är får. Det är därifrån som majoriteten av gårdens produktion kommer ifrån och det är också den dominerande synen när man svänger in på gården. Totalt har Lilla Grödby 50 tackor, vilket ger gott om olika typer av resultat. Eftersom de klipps regelbundet skapas det fin ull som sedan kan användas i olika former av kläder och textilier. När de sedan slaktas blir det både kött och fina skinn som kan skänka glädje till många hem. Eftersom tackorna får lamm om våren skapas ett naturligt kretslopp som gör att Lilla Grödby kan fortsätta sin försäljning av naturliga fårprodukter.

Här finns också sex stycken fjällkor som trots sitt ringa antal sätter sin speciella prägel på gården. En av anledningarna till att Lilla Grödby vill använda sig av just fjällkor i sin verksamhet är att det är en ras som håller på att försvinna på svenska gårdar. Genom att låta fjällkorna vandra omkring i hagen på sommaren ser Lilla Grödby till att de fortsätter att vara representerade i Sverige, vilket de har varit i många år. Fjällkon beskrivs som en mindre ko till växten som ger en gräddig mjölk och den går att köpa i Lilla Grödbys gårdsbutik.

Honung är ett livsmedel som är både gott och nyttigt. På Lilla Grödby finns det en biodling som gör att de kan skapa sin egen honung. Genom att hålla tambin kan gården producera många kilon varje år som finns till försäljning för privatpersoner. De går att köpa i burkar om 400 respektive 500 gram och ger en trevlig sötma till ditt te, ditt bakverk eller din måltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *